Att bereda te

För att få ut det mesta av ett te är det viktigt att lägga litet omsorg på beredningen. Tid, mängd blad, temperatur och volym är alla viktiga parametrar och är beroende av varandra. Därtill kommer olika typer av vatten och inte minst den egna smaken vid ett specifikt tillfälle. När en parameter ändras måste även de andra ofta ändras. Exempelvis innebär en längre dragningstid att mängden blad måste minskas. Även temperaturen måste ibland sänkas vid långa dragningar. I ena änden av spektrat har vi då blixtsnabba infusioner med små bryggkärl där andelen teblad är stor i förhållande till andelen vatten, och i andra änden långa infusioner med större andel vatten och färre teblad. Man kan optimera på flera olika nivåer, och väljer själv vilka bitar man vill lägga tid och omsorg på. Vi vill också uppmuntra till att man själv experimenterar genom att variera alla parametrar. På det sättet lär man sig teets karaktär och kan upptäcka vad som passar ens egen smak.

VATTEN
Vattnet påverkar naturligtvis hur teet kommer att smaka. Vid behov kan det därför vara en god idé att investera i ett filter. Kokar du vatten i vattenkokare kan det löna sig att välja en kokare som är helt i rostfritt stål eftersom kokare i plast i vissa fall kan ge vattnet en bismak. Vill man ha optimal vattenkvalitet är det också bra att inte låta vattnet stå och koka eftersom det då förlorar syre. När vi erbjuder provsmakning i butiken i Stockholm använder vi ofiltrerat Stockholmsvatten. Detta då Stockholmsvattnet håller tillfredsställande kvalitet och också för att erbjuda en upplevelse som motsvarar den upplevelse som kunden får då hen brygger samma te hemmavid.

DOSERING
Vid bryggning i kanna kan man utgå från ca. 1 gram te per 1 dl vatten. För mer detaljerad information, inklusive information om hur man brygger i gaiwan/yixingkanna, se längre ned på sidan. Vi anger dosering i gram eftersom olika teer har olika volym, men grundregeln är att ett fluffigt te med stora blad kräver att man tar en större volym än när det gäller ett kompakt te med rullade eller små blad. 1 tesked av ett kompakt te är ungefär 2 gram.

TEMPERATUR
Vi anger alltid rekommenderad temperatur för varje te och denna framgår både i nätbutiken och på förpackningens etikett.

TID/BEREDNING
Eftersom tiden till stor del beror på dosering och bryggstil har vi gjort en översikt som ger generella riktlinjer för två typer av bryggstilar.
 

Mindre kanna som rymmer 2-5 dl. Dosera 0,75-1 gram/1dl vatten.

  • Vitt te: 75-85 grader, ca 1-2 minuter.
  • Grönt te: 70-85 grader, ca 1-2 minuter.
  • Gult te: 75-85 grader, ca 1-2 minuter.
  • Lätt oxiderade oolongteer: 85-95 grader, 3 minuter.
  • Mer oxiderade och rostade oolongteer: 95 grader, 1-2 minuter.
  • Svart te: 95 grader, 3 minuter. För vissa fina kinesiska svarta teer med mycket späda knoppar och blad, liksom för first flush darjeeling kan man behöve gå ner till 85 grader.
  • Sheng puerh: 80 -100 C, skölj tebladen och häll bort vattnet, häll på nytt vatten och låt dra i 0,5-1,5 minuter.
  • Shu puerh: 100 C,skölj tebladen och häll bort vattnet, häll på nytt vatten och låt dra i 1-3 minuter.

 

Gaiwan (alla kategorier te) eller yixingkanna (oolong och puerh) som rymmer ca 0,5-1,5 dl.

  • Vitt te: 75-85 grader, ca 1 min. Dosera 1 gram/1dl vatten. Andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Grönt te: 70-85 grader, ca 1 min. Dosera 1 gram/1dl vatten. Andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Gult te: 75-85 grader, ca 1 min. Dosera 1 gram/1dl vatten. Andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Svart te: 90-95 grader, ca 1 min. Dosera 1 gram/1dl vatten. Andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Rullade oolong: Täck botten lätt med teblad (ca 3 gram/1dl vatten). En första sköljning med hett vatten. 20-30 sekunder första infusionen, andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Tvinnade oolong: Fyll gaiwan till mellan 1/4-1/3 med teblad (ca 3 gram/1dl vatten). En första sköljning med hett vatten. 5-15 sekunder första infusionen, andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Sheng puerh lösvikt: ca 3 gram/1dl vatten. En första sköljning med hett vatten. 5-15 sekunder första infusionen, andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Shu puerh lösvikt: ca 3 gram/1dl vatten. En första sköljning med hett vatten. 5-30 sekunder första infusionen, andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Shu puerh kaka: ca 3 gram/1dl vatten. En första sköljning med hett vatten. 10-45 sekunder första infusionen (beroende på hur hårt packad kakan är), andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.
  • Sheng puerh kaka: ca 3 gram/1dl vatten. En första sköljning med hett vatten. 5-30 sekunder första infusionen (beroende på hur hårt packad kakan är), andra infusionen kortare tid än första infusionen, därefter successivt längre infusioner.