Balyocha är ett delvis oxiderat koreanskt te med en unik tillverkningsprocess. I Korea, som annars huvudsakligen producerar grönt te (nok-cha), har intresset för Balhyocha ökat och teet tillverkas idag både av de kommersiella storproducenterna samt de små familjegårdarna. Vi tar våra koreanska teer direkt från en liten familjegård i Hwagae, Hadong, det äldsta området för teodlingar och det område som fortfarande tillverkar de i särklass bästa teerna.  Av de flertal koreanska teer vi provat fann vi denna familjegårds teer vara i en klass för sig. Familjen Kim tillverkar sina teer enligt traditionella metoder från ett eget bestånd av semi-vilda tebuskar som odlas helt utan bekämpningsmedel eller konstgödsling. Tebladen plockas och bearbetas för hand, och detta Balyocha tillverkas från teblad plockade andra veckan i maj, den skörd som i Korea kallas för jungjak. I Korea delar man in skörden i fyra huvudsakliga skördeperioder: ujeon, seejak, jungjak och daejak (daejak betecknar alla skördar som sker efter jungjak och omfattar alltså enklare kvaliteer).

Balhyocha är ungefär 60-70 % oxiderat och tillverkas genom att tebladen genomgår följande steg: en lång vissning utomhus i skugga, rullning (som är mer omfattande än den för gröna teer), en utdragen oxidation/torkning som kan ta 1-2 dagar. Att vi valt att inkludera Balyocha under oolong beror på att teet närmast kan klassificeras som ett oolong i den mening att det är delvis oxiderat, men i praktiken faller det utom ramarna för existerande te-kategorier. I Korea används ibland beteckningen Hwang-cha (gult te) för teer tillverkade enligt denna metod. Balyocha betyder å sin sida oxiderat te och kan även beteckna andra teer som oxiderats. I och med att balyocha oxiderar/torkar vid en temperatur mellan 30-40 grader gynnas en naturlig bakterieflora på tebladen som är hälsosam för människan. Sammantaget är Balyocha ett te med en unik karaktär där smaken är mjuk och fyllig, med varma toner av choklad, ädelträ och honung.

Andra namn: Balhyocha.

Ursprung: Hwagae, Hadong, Sydkorea.

Skörd: vår 2017.

Temperatur: 95 C.

Kärl: Gaiwan alternativt kanna i porslin, glas eller yixinglera.

TEBEREDNING

Förvaring: Alla våra teer packas i aromtäta, återförslutningsbara påsar och vi rekommenderar att man behåller teerna i påsarna. Pressa ut luften innan påsen återförsluts.

Balyocha

  • Tillgänglighet: I lager
  • från

    129kr


Tillgängliga alternativ