Visar alla 12 resultat
De japanska teerna skiljer sig mycket från övriga världens. Även om de flesta japanska tesorter är gröna, påminner de ändå inte mycket om sina kinesiska motsvarigheter. Medan Kinas gröna tetradition grundar sig i rena, lätta, rostade karaktärer, finner vi i Japan, fylligare umamitäta teer, ofta med marina, algiga aromer. Förklaringen hittar vi främst i förädlingsmetoderna, där japanska hantverket kretsar mycket kring omfattande rullning av bladen och ångning istället för rostning. Rullningen öppnar upp cellerna och släpper fram fylligheten, ångningen framhäver helt andra aromer än rostning, de vi ofta beskriver som algiga. Utöver detta experimenterar japanska odlare med unika metoder för skuggning, där man dämpar solmängden tiden innan skörd, vilket i stor grad påverkar bladens näringsinnehåll och smakprofil. Med tanke på hur stor påverkan hantverket har på japanska teer är producentens roll extra viktig. Med sin fyllighet och umamirikedom passar de japanska teerna utmärkt till mat. Naturligtvis är de som gjorda för det japanska köket, men även exceptionellt gott till fisk och skaldjur. En väldigt fin och unik smakbrytning får du också med algiga teer till sötsaker. Väl värt att testa är en vispad matcha istället för kaffe till desserten eller fikat.
Bryggning/Tillredning
Viktigt vid tillredninga av japanska, gröna teer är att hålla nere temperaturen, följ våra anvisningar annars blir teet lätt överextraherade och sträva. Men experimentera gärna med ökad mängd teblad och längre extraktionstid. I den japanska traditionen vill man gärna att teet ska vara mycket fylligt och smakrikt, nästan överväldigande. Matchate, malet till pulver ska vispas.
Visar alla 12 resultat
Du har inga produkter i varukorgen.