Varukorg

Inga produkter i varukorgen.

Matcha

Japanskt matcha är inte som andra tesorter, det skiljer sig genom att tebladen mals till ett finkornigt pulver. Bladen silas inte heller bort, istället vispas matchapulvret till en skummande, klorofyllgrön dryck. Smaken är nästan överväldigande fyllig, rik på umami och algiga toner, mycket annorlunda jämfört med övriga tetyper. Tebladen som mals till matchapulver kallas “Tencha” och skyddas från sol de sista veckorna innan skörd, vilket förhöjer smaken såväl som halterna av klorofyll och andra näringsämnen. Då man dricker själva tebladen tar kroppen också upp mängder av näringsämnen, sådana som annars silas bort med tebladen – vitaminer, mineraler, klorofyll, antioxidanter, theanin och koffein. I Japan är matcha den exklusivaste tesorten, stjärnan i den mytomspunna teceremonin med anor från 1500-talet. Förutom att njuta matchateet vispat som av temästarna passar det utmärkt som smaksättning och dekoration i bakverk, desserter och maträtter. Blanda i degen, pannacottan, strö över vaniljglassen eller den ångkokta hälleflundran, bara fantasin sätter gränser. Man kan tro att det är oerhört komplicerat att tillaga matcha om man följer teceremonins komplexa ritual – men det går faktiskt lätt att komma igång med en vanlig visp och en djup skål. Samtidigt är det lika lätt att bli förförd av estetiken och hantverket i handgjorda bambuvispar och vackert rakubrända matchaskålar.

Visar alla 4 resultat