Varukorg

Inga produkter i varukorgen.

Kombucha

Valet av te kan verkligen förhöja kombuchasmaken och är ett enkelt sätt för kombuchabryggaren att variera sig. Alla tetyper fungerar bra till kombucha men vissa sorter står upp särdeles bra mot kombuchan, så till den grad att de ger karaktär åt den färdiga drycken. Slutresultatet är en underbart “teig” kombucha, där tesorten är uppenbar och ytterligare smaksättning inte alls nödvändig.

 

Särskilt fina resultat har vi uppnått med oolonger såsom mycket fruktiga Phoenixtyper och väldigt “gröna” Ti Guan Yin eller motsvarande. Deras nästan parfymerade, örtiga och fruktiga toner överlever hela fermentationsprocessen utan problem. Överraskande nog har vi också fått lika fina resultat av vita teer såsom Bai Mu Dan där de milda nyanserna lyckas nå fram genom kombuchans syrlighet och skapa en elegant, nästan vinlik dryck. Uppenbarligen lönar det sig att experimentera även med lågmälda teer.

 

När det kommer till kombucha är det inte så enkelt att högsta kvalitet alltid är att föredra. Enkla, bra teer med fin fyllighet kan fungera lika bra medan elegantaste kan försvinna i fermenteringen.

 

Svarta teer passar ofta bra om du söker en mer neutral, fyllig, “traditionell” kombuchakaraktär, lämpligt om du vill smaksätta din kombucha med ingefära eller andra kryddor.

 

Vid tebryggning till kombuchafermentering lönar det sig att frångå vanliga metoder och istället överextrahera tebladen. Här finns inga facit, troligen lika många idéer som kombuchabryggare, men vi rekommenderar att du använder betydligt mer blad och längre extraktionstid än normalt. Den strävhet och bitterhet som uppstår vid överextraktion försvinner oftast under kombuchaprocessen medan aromerna kvarstår. Många av våra teer blir dock inte alltför bittra, vilket är en fördel vid denna speciella tillredning.

Visar alla 7 resultat