Varukorg

Inga produkter i varukorgen.

Te från Sydkorea

Koreanskt te har oförtjänt hamnat i skuggan av teer från tejättarna Kina och Japan. Landet har fantastiska teer av högsta kvalitet. Dock har de till stor del stannat inom landet eller exporterats till de mer invigda tefantasterna världen över. Merparten av de sydkoreanska teerna är gröna och man kan hitta både ångade och rostade. Smakmässigt ligger dom ofta i gränslandet mellan kinesiska och japanska – kinesisk renhet med en viss japansk fyllighet skulle man kunna generalisera. De allra främsta koreanska teerna produceras småskaligt. Vi hämtar sydkoreanskt te från familjen Kims lilla gård i Hwagae, Hadong. Detta område är ursprunget för landets teodling och fortfarande hittar vi här de främsta och mer traditionella teerna. Gårdens fantastiska teer är prisbelönta och familjen har ett eget bestånd av semi-vilda teplantor/buskar (lokalt kallas denna tetyp “yasaeang-cha”, dvs “vilt te”). Gårdens teer är handplockade och helt tillverkade för hand. Det är inte så lätt att få tag i den här kvaliteten av småskaliga, koreanska teer och vi är första teimportören från Europa som besökt denne prisbelönta tegård. Vi har hämtat hem gröna teer från gården enligt landets traditionella kategoriindelning, motsvarande de fyra skördeperioderna Ujeon, Sejak, Jungjak och Daejak.
Ujeon är beteckningen på vårens första plockning, skörden sker före “Gogu” den 20 april. Gogu är detsamma som “Guyu” i Kina, vilket betyder “före regnen” och utgör ett viktigt datum i avgränsningen av teskördar. Den förska skörden, Gogu sker vanligtvis senare än i Kina, då Koreas klimat är svalare. 

Visar alla 4 resultat