Te från Sydkorea

Koreanskt te har oförtjänt hamnat i skuggan av teer från tejättarna Kina och Japan. Landet har fantastiska teer av högsta kvalitet. Dock har de till stor del stannat inom landet eller exporterats till de mer invigda tefantasterna världen över.

Merparten av de sydkoreanska teerna är gröna och man kan hitta både ångade och rostade. Smakmässigt ligger dom ofta i gränslandet mellan kinesiska och japanska – kinesisk renhet med en viss japansk fyllighet skulle man kunna generalisera.

De allra främsta koreanska teerna produceras småskaligt. Vi hämtar sydkoreanskt te från familjen Kims lilla gård i Hwagae, Hadong. Detta område är ursprunget för landets teodling och fortfarande hittar vi här de främsta och mer traditionella teerna. Gårdens fantastiska teer är prisbelönta och familjen har ett eget bestånd av semi-vilda teplantor/buskar (lokalt kallas denna tetyp “yasaeang-cha”, dvs “vilt te”). Gårdens teer är handplockade och helt tillverkade för hand. Det är inte så lätt att få tag i den här kvaliteten av småskaliga, koreanska teer och vi är första teimportören från Europa som besökt denne prisbelönta tegård.

Vi har hämtat hem gröna teer från gården enligt landets traditionella kategoriindelning, motsvarande de fyra skördeperioderna (indelade efter månkalendern):

1 Ujeon

2 Sejak

3 Jungjak

4 Daejak (alla skördar efter jungjak-skörden, dvs även enklare kvaliteter).

Ujeon är beteckningen på vårens första plockning, skörden sker före “Gogu” den 20 april. Gogu är detsamma som “Guyu” i Kina, vilket betyder “före regnen” och utgör ett viktigt datum i avgränsningen av teskördar. Den förska skörden, Gogu sker vanligtvis senare än i Kina, då Koreas klimat är svalare.

Utöver dessa gröna teer rekommenderar vi att du testar vårt Balyocha, ett ovanligt te, delvis oxiderat i en unik förädlingsprocess av rullning och oxidering som snarare påminner om oolonggteer.

Vid beredningen av de gröna, koreanska teerna rekommenderar vi att du tänker på att hålla vattentemperaturen nere enligt anvisningarna.

Visar alla 4 resultat

  • Balyocha

    Balyocha

    139kr - 539kr

    Balyocha är ett semi-oxiderat koreanskt te med en unik tillverkningsprocess. I Korea, som annars huvudsakligen producerar grönt te (nok-cha), har intresset för Balyocha ökat och teet tillverkas idag både av de kommersiella storproducenterna samt de små familjegårdarna. Vi tar våra koreanska teer direkt från en liten familjegård i Hwagae, Hadong, det äldsta området för teodlingar…

  • Slutsåld! Jungjak

    Jungjak 50g

    199kr

    Detta Jungjak är ett koreanskt grönt te från en liten familjegård i Hwagae i Hadong i Korea, det område som tillverkar de mest traditionella teerna i Korea. Gårdens teer har vunnit det mycket prestigefyllda förstapriset i områdets tefestival. Familjen har ett eget bestånd av semi-vilda buskar (lokalt benämns denna typ av te som yaseang-cha: vilt…

  • Slutsåld! Sejak 2018

    Sejak 50g

    399kr

    Detta Sejak är ett koreanskt grönt te från en liten familjegård i Hwagae i Hadong i Korea, det område som tillverkar de mest traditionella teerna i Korea. Gårdens teer har vunnit det mycket prestigefyllda förstapriset i områdets tefestival och familjen har ett eget bestånd av semi-vilda buskar (lokalt benämns denna typ av te som yaseang-cha:…

  • Slutsåld! Ujeon 2018

    Ujeon 50g

    599kr

    Vi har valt att ta vårt Ujeon från en liten familjegård i Hwagae i Hadong som är det område som tillverkar de mest traditionella teerna i Korea. Gårdens teer har vunnit det mycket prestigefyllda förstapriset i områdets tefestival och familjen har ett eget bestånd av semi-vilda buskar (lokalt benämns denna typ av te som yaseang-cha:…