Oolong te

Konsten att tillverka oolong växte fram i Fujian-provinsen i Kina under Ming-dynastin. Idag är Fujian och Guangdong-provinserna och Taiwan de största producenterna av oolong. Oolong te har ett fantastiskt spektrum av smaker som kan sträcka sig från lätta och blommiga teer till mörka, komplexa och rostade. Oolong te är det mest komplicerade teet att tillverka. Det krävs en erfaren temästare som förstår de många invecklade stegen vid förädlingen av tebladen. Oolong är ett semi-oxiderat te. Vid tillverkningen genomgår bladen vissning, skakning, rullning, oxidation och rostning. Förenklat kan vi beskriva oolong som ett mellanting mellan grönt och svart te. Det bästa av två världar – friskt och naturligt som gröna, en viss fyllighet som hos svarta. Generellt sett är oolong kraftigare än gröna och lättare än svarta.

Oolongteernas hemlighet ligger i den avbrutna oxidationen. Medan gröna teer inte oxideras alls och svarta teer oxideras helt befinner sig oolongteerna i spektrat däremellan. Därav facktermen semioxiderade teer. Temakaren startar oxideringen genom någon form av knådning/rullning som exponerar bladets celler för syre. Efter noggrann övervakning och olika former av rullning/förädling avbryts oxideringen via upphettning, detta måste ske i exakt rätt ögonblick. Lågoxiderade sorter känner du igen på grönare färg och vanligtvis lätta, blommiga smaker – medan högoxiderade sorter ger mörkare färg och fylligare, fruktigare karaktär. Många sorter rostas också lite extra mot slutet för en rostad arom. Oolong är en tetyp som kräver mycket hantverksskicklighet och här finner vi ett stort spektrum av mångfacetterade teer.

Tack vare variationen och en låg bitterhet brukar vi utnämna oolongteet till det ulitmata måltidsteet. Du kan finna ett oolongte till alla måltider. Med fördel väljer du lågoxiderade teer till elegantare rätter medan fylliga, högoxiderade teer står upp bra mot kraftiga smaker. Samtidigt har oolong en märklig egenskap att kunna matcha alla tänkbara smaker. Exempelvis är ett Tie guan yin en delikatess till mapo tofu såväl som gräddtårta.

Bryggning

Oolongteerna är mycket tacksamma att brygga, de tål ofta kokande vatten liksom längre bryggtider utan att utveckla bitterhet. Samtidigt älskar varje temästare att finjustera oolongteernas bryggtider och doseringar för att hitta rätt balans och subtila nyanser. Gemensamt för oolongteer är att samma blad med fördel kan bryggas flera gånger. Brygg gärna i stor västerländsk kanna men den ultimata oolongupplevelsen får du genom “gong fu-metoden”, d.v.s. mycket blad i små kannor och många, korta bryggningar.

Oolongteerna är väldigt förlåtande vid bryggningen, de blir sällan för bittra, de tål kokande vatten. Alltså ett bra nybörjarte samtidigt som det är uppskattat av alla kinesiska och taiwanesiska temästare.

Visar alla 14 resultat

  • Slutsåld! Bai Hao

    Bai Hao

    119kr - 439kr

    Ursprungsplatsen för Bai Hao är Hsin Chu i nordvästra Taiwan, men idag är det ett flitigt kopierat oolong te både på andra håll i Taiwan samt i Kina. Autentisk Bai Hao skördas maj – juni, efter att tebladen angripits av dvärgstriten jacobiasca formosana paoli, en liten insekt som med sina bett utlöser en reaktion i…

  • Balyocha

    Balyocha

    139kr - 539kr

    Balyocha är ett semi-oxiderat koreanskt te med en unik tillverkningsprocess. I Korea, som annars huvudsakligen producerar grönt te (nok-cha), har intresset för Balyocha ökat och teet tillverkas idag både av de kommersiella storproducenterna samt de små familjegårdarna. Vi tar våra koreanska teer direkt från en liten familjegård i Hwagae, Hadong, det äldsta området för teodlingar…

  • Guan Yin Red Robe

    Da Hong Pao

    159kr - 579kr

    Da Hong Pao är ett oolong från Fujian i Kina som varsamt rostats över glödande kol. Konventionell beredning 90-95 c 2-3 gram 200ml 2-3 min Kinesisk beredning 90-95 c 4-6 gram 200ml 10-60 sekunder Upprepa infusionen ett flertal gånger

  • Slutsåld! Fenghuang Dancong Song Zhong

    Duck Shit Phoenix Oolong

    159kr - 579kr

    Fenixbergen i norra Guangdong är hem till några av världens mest ovanliga och exklusiva téer vilka har en lång historia som går tillbaks till Song-dynastin. Utspridda längs omväxlande soliga och diminsvepta sluttningarna, klippor och branter växer unga och gamla tebuskar och te-träd som ger upphov till téer med unika arom- och smakprofiler. Det finns ett…

  • Slutsåld! Guan Yin Red Robe

    Guanyin Red Robe, Deep Roasted

    155kr - 589kr

    Guan Yin Red Robe är ett mer oxiderat och rostat oolong från Anxi i Kina. Till skillnad från Anxi-traditionens andra oolong som är rullade till knyten uppvisar detta te långsmala tvinnade blad. Smaken är tillfredställande rik och djup med en eldighet från en skicklig utförd rostning som gjorts i flera omgångar. Konventionell beredning 90-95 c…

  • Hehuan Shan 2200 m

    139kr - 499kr

    Detta te är från berget He Huan (合歡 山) och skördas på en höjd av 2200m. På vintern täcks berget av snö. Platsen är omgiven av skogar har mycket solljus på morgonen och dimma på eftermiddagen. Teet handplockas och bearbetas av erfarna temästare. Ursprung: Hehuan , Taiwan Skörd: Vår 2022. Höjd över havet: 2200m Kultivar:…

  • Himalayan Bouquet

    Himalayan Bouquet

    139kr - 529kr

    Vår relation med tegården Jun Chiyabari gör att vi kan välja bland deras högsta kvaliteter som endast tillverkas i små omgångar. Höstskördarna i området är eftersökta och tillverkas i liten kvantitet och till dessa hör Himalayan Bouquet som är ett semi-oxiderat te med en utsökt smak och en lång och ren avslutning. Teet har ett…

  • Slutsåld! Fenghuang Dancong Song Zhong

    Phoenix Honey Orchid

    139kr - 529kr

    Fenixbergen i norra Guangdong är hem till några av världens mest ovanliga och exklusiva téer vilka har en lång historia som går tillbaks till Song-dynastin. Utspridda längs omväxlande soliga och diminsvepta sluttningarna, klippor och branter växer unga och gamla tebuskar och te-träd som ger upphov till téer med unika arom- och smakprofiler. Det finns ett…

  • Shui Xian Water Sprite

    159kr - 299kr

    Shui Xian Water Sprite som odlas i Taiwan är ett svårt te att få tag på på grund av lilla skörd och på grund av insektsangrepp Shui Xian har en stor kropp, med en ljus blommig ton och fint djup. Den prisbelönta bonden, Mr Chang insisterar på ett hållbart jordbruk och inga bekämpningsmedel och herbicider…

  • Si Ji Chun

    159kr - 299kr

    Si Ji Chun eller Four Seasons oolong är en lätt blommig taiwanesisk sort som vanligtvis odlas på 200m~600m meters höjd. Denna Four Seasons odlas på 1500m vilket är den högsta höjden på vilken Four Seasons odlas. Teet har tilldelats The Diamond Taste Award av International Taste Institute genom att vinna det högsta priset. Den prisbelönta…

  • Slutsåld!

    Si Ji Chun, Charcoal Roasted

    159kr - 299kr

    Si Ji Chun eller Four Seasons oolong är en lätt blommig taiwanesisk sort som vanligtvis odlas på 200m~600m meters höjd. Denna Four Seasons odlas på 1500m vilket är den högsta höjden på vilken Four Seasons odlas. Teet har tilldelats The Diamond Taste Award av International Taste Institute genom att vinna det högsta priset. Den prisbelönta…

  • Tie Guanyin Lan Yun

    Tie Guanyin Lan Yun

    139kr - 499kr

    Detta Tie Guanyin är en ypperlig version av Kinas mest kända oolong. Tebladen är handplockade från tebuskar som odlas på hög höjd i inre Anxi, i en ren och otroligt vacker miljö och för denna kvalitet är endast de finaste bladen utvalda. Det är lättoxiderat och varsamt rostat för att bevara de klara, rena aromerna….

  • Tie Guanyin Lili Xiang

    Tie Guanyin Lili Xiang

    149kr - 549kr

    Vårt Tie Guanyin Li Li Xiang är en utsökt version av Kinas mest kända oolong te. “Lili Xiang” betyder “varje blad doftar”. Tebladen är handplockade från tebuskar som odlas på hög höjd i inre Anxi, i en ren och otroligt vacker och orörd miljö och teet tillverkas med stor hantverksskicklighet. Tie Guanyin har två bra…

  • Platshållare

    Traditional Tie Guanyin

    179kr - 709kr

    Vårt Traditional Tie Guanyin är en utsökt version av Kinas mest kända oolong te. Tebladen är handplockade från tebuskar som odlas på hög höjd i inre Anxi, i en ren och otroligt vacker och orörd miljö och teet tillverkas med stor hantverksskicklighet. Traditional Tie Guanyin genomgår en lång och skickligt utförd kolrostning. I koppen uppvisar…