Japanskt te skiljer sig mycket från övriga världens. Även om de flesta japanska tesorter är gröna, påminner de ändå inte mycket om sina kinesiska motsvarigheter. Medan Kinas gröna tetradition grundar sig i rena, lätta, rostade karaktärer, finner vi i Japan, fylligare umamitäta teer, ofta med marina, algiga aromer. Förklaringen hittar vi främst i förädlingsmetoderna, där japanska hantverket kretsar mycket kring omfattande rullning av bladen och ångning istället för rostning. Rullningen öppnar upp cellerna och släpper fram fylligheten, ångningen framhäver helt andra aromer än rostning, de vi ofta beskriver som algiga. Utöver detta experimenterar japanska odlare med unika metoder för skuggning, där man dämpar solmängden tiden innan skörd, vilket i stor grad påverkar bladens näringsinnehåll och smakprofil. Med tanke på hur stor påverkan hantverket har på japanska teer är producentens roll extra viktig. Med sin fyllighet och umamirikedom passar de japanska teerna utmärkt till mat. Naturligtvis är de som gjorda för det japanska köket, men även exceptionellt gott till fisk och skaldjur. En väldigt fin och unik smakbrytning får du också med algiga teer till sötsaker. Väl värt att testa är en vispad matcha istället för kaffe till desserten eller fikat. Alla våra japanska teer är odlade utan bekämpningsmedel och konstgödsling och är ekologiskt certifierade.
Bryggning/Tillredning Viktigt vid tillredninga av japanska, gröna teer är att hålla nere temperaturen, följ våra anvisningar annars blir teet lätt överextraherade och sträva. Men experimentera gärna med ökad mängd teblad och längre extraktionstid. I den japanska traditionen vill man gärna att teet ska vara mycket fylligt och smakrikt, nästan överväldigande. Matchate, malet till pulver ska vispas.
Genmaicha görs genom att ett grönt te paras med rostat ris. Vårt ekologiska Genmaicha har en mjuk, rund och fyllig smak som förenar de friska tonerna hos det gröna teet med risets varma, rostade toner. Andra namn: Rostat ris-te. Ursprung: Japan. 70-75 c 2-3 gram 200ml 1-3 min
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Gyokuro är ett av Japans mest eftertraktade teer. Namnet “Gyokuro” kan översättas till “jade dagg” ett namn som avslöjar teets vackra färg och kvalitet. Gyokuro är ett skuggodlat te vilket innebär att tebuskarna som används för Gyokuro skyddas från dagsljus i cirka 3-4 veckor innan skörd. Som ett resultat utvecklar Gyokuro en söt och umami-rik…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Hojicha är ett japanskt grönt te som får sin karakteristiska färg och smak av den rostning som tebladen genomgår: istället för grönska ger en infusion av det bärnstensfärgade teet en kopp med varma, mjukt rostade toner och en rund sötma och inslag av lakritsrot och en lätt nötighet. Vårt hojicha görs på ett ekologiskt bancha…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Vi har smaksatt vår Hojicha varsamt med den finaste apelsinoljan från Italien. Hojicha är ett japanskt grönt te som får sin karakteristiska färg och smak av den rostning som tebladen genomgår: istället för grönska ger en infusion av det bärnstensfärgade teet en kopp med varma, mjukt rostade toner och en rund sötma och inslag av…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Hojicha är ett japanskt grönt te som får sin karakteristiska färg och smak av den rostning som tebladen genomgår: istället för grönska ger en infusion av det bärnstensfärgade teet en kopp med varma, mjukt rostade toner och en rund sötma och inslag av lakritsrot och en lätt nötighet. Vårt hojicha görs på ett ekologiskt bancha…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Kabusecha Yabukita är ett japanskt grönt te från Uji. Det är ett sencha, men eftersom det är tebuskarna skuggas ett antal dagar innan skörd (i detta fall tio dagar) så kallas det i Japan för kabusecha för att indikera att det är ett skugg-odlat sencha. Teet odlas i bergsområdet Kirishima och består av första plockningen…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Kukicha är ett ekologiskt japanskt grönt te som till skillnad från de flesta andra teer görs huvudsakligen på kvistar och endast en mindre andel blad – kuki betyder kvist och cha betyder te. Smaken är karakteristiskt rund och lätt gräddig med en nötig sötma och en frisk grönska. Teet innehåller låg koffein-halt och hög andel…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Kukicha är ett ekologiskt japanskt grönt te som till skillnad från de flesta andra teer görs huvudsakligen på kvistar och endast en mindre andel blad – kuki betyder kvist och cha betyder te. Smaken är karakteristiskt rund och lätt gräddig med en nötig sötma och en frisk grönska. Teet innehåller låg koffein-halt och hög andel…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Vi har parat vår Genmaicha från Kyushu med vår finaste stenmalda matcha från Kyoto. Vårt ekologiska Genmaicha har en mjuk, rund och fyllig smak som förenar de friska tonerna hos det gröna teet med risets varma, rostade toner. Matcha ger teet extra Umami, elegans och längd i smaken. 75-80 c 2-3 gram 200ml 1,5-3 min
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Vårt Matcha no Midori är ett ekologiskt grönt te från Japan. Det är ett stenmalet matcha och görs på tenchablad som, precis som Gyokuro, skuggas en tid innan skörd. Idag säljs ofta stenmald sencha under beteckningen matcha, men äkta matcha, som vår Matcha no Midori, görs endast av tenchablad. Detta matcha har en utsökt smak…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Matcha är ett stenmalt grönt te som görs på tenchablad som precis som Gyokuro, skuggas en tid innan skörd. Idag säljs ofta mald sencha under beteckningen matcha, men äkta matcha görs endast av tenchablad. Vårt Organic Matcha är ett ekologiskt matcha som görs på tenchablad och har en fyllig och mjuk smak med välbalanserad umami…
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Ett ekologiskt grönt te från Kirishima i södra Japan. Precis som flertalet japanska teer ångas detta sencha, och klassas som chu-mushi, dvs. medel-ångat te. De nålformade bladen ger en klar och frisk infusion med en rik och mjuk grönska. 70-75 c 2-4 gram 200ml 1-3 min
Välj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Granska kundvagn
Du har inga produkter i varukorgen.
BevakaVi skickar ett email när varan åter är i lager